ceturtdiena, 2011. gada 5. maijs

Rabarberu kūka

Brīdinu uzreiz, kūka izraisa atkarību! No vēstures - tā ir 80to gadu vidū, nejauši kafejnīcā noklausītas kūkas receptes, pa manam prātam uzlabota variācija, kas nu jau teju 30 gadus ir mūsu ģimenes vasaras sākuma neatņemama sastāvdaļa. Savulaik, tas mums "maksāja" katru vasaru jaunu "Straumes" mikseri(tie vienkārši neturēja ilgāk par vienu sezonu) un radiem atprasītus cukura talonus, bet tā kā arī mikseri tolaik bija deficīts, ne vienu vien reizi, biskvīts tika kults ar roku - kaucmindietes cienīgā neatlaidībā.
Kad pirmīt ieliku Napoleona recepti, mana vecākā meita teica: "Nu ne jau Naapooleoonu!!! Tā taču ir tava recepte!!!" Bet man pašai, tā īsti mana, liekas tieši rabarberkūka!
To atkarībā no ēdāju daudzuma var cept gan uz lielās cepešpannas, gan apaļajā kūkas formā, bet "tajos" laikos izlīdzējos ar parastu pannu, kurai bija noņemams rokturis.
Šis produktu daudzums ir 23 - 28 cm tortes formai ar noņemamo malu.


Rabarberi 500 - 800 g(man patīk, kad tie ir biezā slānī, kaut kūka ir garšīga arī ar mazāku rabarberu daudzumu) - tos sagriež gabaliņos, ieber ar sviestu ietaukotā formā, vai pannā un samaisa ar cukuru(pāris saujas), kanēli un izlīdzina. Ja forma ir izjaucamā, tad labāk vispirms rabarberus ar cukuru sajaukt bļodā, uz kādu pusstundu, lai atsulojas, vai cepot jāliek apakšā panna, jo sula tecēs ārā. Ja cep uz paplātes, vai slēgtā traukā, tad var neatsulot.


Biskvīts:
6 olas
100g cukurs
85g milti
Vanilīns
Olas saputo ar cukuru kamēr masa bieza un pufīga, pievieno vanilīnu un iemaisa miltus(es vienmēr sijāju). Lej virsū rabarberu gabaliņiem un izlīdzina. Cep 180 - 185° kamēr biskvīts smuki gaiši brūns un ar roku paplikšķinot pa virsu, nedaudz čaukst. Ieteikums tiem, kas ar biskvīta cepšanu "uz jūs" - kamēr biskvīts nav uzcēlies, krāsns durtiņas labāk nevirināt.



Atdzesē, atgriež malu, uzliek pa virsu šķīvi un apmet otrādi. Ja virsa liekas par skābu, to pārkaisa ar pūdercukuru(un nākamreiz pie rabarberiem liek vairāk cukura:)

3 komentāri:

  1. Izmēģināju šo recepti. Diemžēl rīkojoties kā receptē norādīts olu un miltu masa iznāk šķidra nevis "bieza un pufīga". Iznāca diezgan negaršīga kūka.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jūs acīmredzot pietiekami nesaputojāt olas ar cukuru, masai tiešām ir jāpaliek biezai un paceļot karotē nav jānotek. Diezgan tipiska kļūme, ja nav pieredzes ar biskvītu :)

      Dzēst
  2. bet olām neatdala baltumu no dzeltenumu? puto kopā?

    AtbildētDzēst