Tradīcijas jākopj, tāpēc par godu 4. tūkstotim - recepte :)
Šī kūka ir mans jaunākais atklājums, ātri, skaisti un ļooti garšīgi.
Izrādās, ka pīrāgu mīkla(domāts pie crust) parādās jau 1.gs. rakstos, kur pavārs Apiciuss min vienkāršu "garozas" recepti no ūdens un miltiem. Tā laika tekstos bieži parādās gaļas vai augļu pagatavošana "zārkā", pie tam, mīkla tika izmantota kā ēdiena pagatavošanas tilpne, ko pēc tam neēda.
Short paste ("īsā" šajā gadījumā nozīmē - ar sviestu) kā konkrēta mīkla tiek minēta renesanses pavārgrāmatās. 17.gs. angļu pavārgrāmatās ir vairākas pie un kārtainās mīklas receptes, paredzētas dažādiem mērķiem un ar atšķirīgu garšu un biezumu. Tas īsumā...
Kūkai izmantoju pašas gatavotu smilšu mīklu, kas nedaudz atšķiras no klasiskās short bread pie crust, kas minēta receptē, bet ticiet man, neviena pie crust nestāv klāt šai smilšu mīklai(mans mantojums no restorāna "Rīga" laikiem, kā man savulaik teica - ulmaņlaiku recepte!):)
P.S Lasot internetā lielu daudzumu recepšu, nespēju beigt brīnīties, kā var sarežģīt un bieži vien, manuprāt sabojāt, tik vienkāršu lietu, kā smilšu mīkla, tās pagatavošanai izmantojot cepamo pulveri, sodu, sāli, skābo krējumu, majonēzi, olas, margarīnu, pienu, ūdeni!? Pēc savas pieredzes zinu, ka labai un trauslai smilšu mīlklai pietiek ar trim sastāvdaļām(labs sviests, kā viena no tām), vien jāievēro pareizās proporcijas(var pielikt 1. - 2.olas dzeltenumus, uz 1kg mīklas). Jā, veikalos to nepērku principā ...
Mīkla(šis daudzums pietiek 23 cm apaļajai tortes formai ar noņemamo malu)
50g cukurs
100g sviests
150g milti
Vanilīns(var likt, var nelikt)
Sviestu nedaudz saputo ar cukuru, miltus kaudzītē izsijā uz galda un iztaisa vidū bedrīti, kurā ieliek sviestu. Samīca. Mīklai jāsanāk maigai, bet ne lipīgai.
Mīklu izrullē apaļu un ieklāj formā, kuras apakšā ieklāts cepamais papīrs(lai pēc tam būtu vieglāk kūku noņemt)kārtīgi izlīdzinot un piespiežot pie malām, lai visur būtu vienādā biezumā un apm. 4 - 5cm uz augšu gar pannas malu. Sabaksta ar dakšu un liek ledusskapī uz min. 15.
Tikmēr sagatavo pildījumu.
1 lielā bumbieru kompota bundža(metāla)
6 ēdk. mīksta sviesta
100g cukurs
2 olas
70g mandeļu milti
2 ēdk. milti
2 ēdk bumbieru brendijs(ja jums pēkšņi tāds ir)
2 ēdk. brūnais cukurs
Puto sviestu ar cukuru, pa vienai pievieno olas un beigās iemaisa abus miltus un brendiju(neesmu likusi, tāpēc nezinu, vai tas būtiski maina garšu). Izņem no ledusskapja mīklas pannu un liek iekšā pildījumu. Pa virsu izliek bumbieru šķēlītes(es pamanos uzlikt visus kompota bumbierus) un pāri pārkaisa brūno cukuru(vienreiz aizmirsu, nemainījās ne garša, ne izskats). Cep 175° 30 minūtes
Kad padzisusi noņem pannai malu, pārliek uz šķīvja un sagriež. Voila :)
..izskatas fantastiski garsiigi , bus japamegina - bumbieru kukas vispar ir vienreizeejas ..
AtbildētDzēstIr, ir :)
AtbildētDzēst