trešdiena, 2011. gada 19. oktobris

Ķirbju kūka

Nedaudz latviskota itāļu ķirbju kūka manā arsenālā jau ir kādu laiku un ir vienīgā ķirbju kūka, kas man garšo. Rudeņos to cepu diezgan bieži, jo tas ir viens no nedaudzajiem veidiem, kā savas ģimenes locekļiem iebarot ķirbi. Recepti rakstīšu oriģinālo, itāļu, bet ar saviem komentāriem, jo recepti variēju ik pa brīdim :)


50 g rozīnes "Sultanata"(lielās),es rozīņu vietā mēdzu likt kaltētās dzērvenes un parasti kārtīgu sauju.
100 ml grappa(brendijs, rums, jāsaka, ka ar grappa nekad nav sanācis izmēģināt, bet alkoholu kā tādu, tomēr vajag, jo tas piedod īpašu garšu)
600 - 800 g ķirbis, sagriezts gabaliņos
150 g sviests
150 g cukurs
50 g mandeles, var drupināt, var likt veselas(sadrupinu un arī kārtīgu sauju)
50 g cukurota citrona miza(nevajag izsamist, ja cukurotas mizas nav, kūkas garša bez tās zaudē tikai nedaudz! Šī konkrētā kūka arī ir bez sukādēm, jo tās manā mājā parādās tikai ap decembri :)
1. citrona miziņa, rīvēta
80 g milti
1. tk. cepamais pulveris
2. olas, dalītas
Pūdercukurs pārkaisīšanai

Rozīnes vai dzērvenes uz min. 20 aplej ar grappa (rumu, brendiju)
Krāsni uzkarsē līdz 180°.
Ķirbi sagriež gabaliņos, liek kopā ar sviestu katliņā un sautē kamēr ķirbis mīksts(es parasti ķirbi sautēju cepeškrāsnī, jo savulaik biju nepareizi sapratusi receptē dotos norādījumus un tagad man tā garšo labāk, jo sautējot katliņā ķirbis izjūk, bet cepeškrāsnī cepts saglabā struktūru.


Kad ķirbis mīksts tam pievieno cukuru, mandeles, abas citrona mizas, rozīnes(dzērvenes) ar visu alkoholu un samaisa. Pievieno miltus un cepamo pulveri.
Atsevišķos traukos saputo olas dzeltenumus un baltumus un pievieno kūkas masai(olas, lai vienkāršāk, var putot nedalītas, tad kūkas garša un struktūra ir biskvītaināka), rūpīgi izmaisa un liek ietaukotā cepamajā formā(es izmantoju apaļo kūkas formu ar noņemamo malu) un cep apmēram stundu.




1 komentārs:

  1. Liels paldies par recepti, noteikti pagatavošu šo kūku. Un varu pieminēt, ka grappa ir citronu liķieris (starpcitu labs), reiz Rimi nopirku Limoncino Bottega un tur uz etiķetes pieminēts, ka liķiera pagatavošanā ir izmantota pati labākā grappa:) Tātad man sanāks orģinālā izcept šo recepti.

    AtbildētDzēst