otrdiena, 2012. gada 29. maijs

Biskvīts...īsa pamācība

Pāris nedēļas atpakaļ saņēmu negatīvu komentāru "Rabarberu" kūkas sakarā: olu masa, pretēji manis apgalvotajam, neesot palikusi bieza un pufīga un vispār kūka sanākusi negaršīga. Teikšu godīgi, šī nebija pirmā reize, kad dzirdu šo apgalvojumu šīs kūkas sakarā, tāpēc mēģināšu "pacelt" biskvīta putošanas noslēpumu "plīvuru".
Ar olām ir tā, ka arī man viņas katru reizi putojas savādāk, neskatoties uz to, ka vienmēr daru to vienā un tajā pašā bļodā un ar to pašu mikseri(kas man ir viens no jaudīgākajiem). Gudri ļaudis saka, ka slikti putojas ļoti svaigas olas un arī aukstas olas. Par olu svaigumu man parasti ziņu nav, bet jā, olas istabas t° tomēr putojas labāk. Taču parasti putoju pa taisno no ledusskapja un reizēm ir gatavs pēc 5. minūtēm, reizēm jāņemas 10 min.
Tātad visu pēc kārtas:
atkarībā no formas vai pannas lieluma, ņemam olas, cukuru un miltus attiecībā 1:1:1(1. ola, 1. ēdk. cukura, 1. ēdk miltu)
Iesitam olas bļodā, pieberam attiecīgu cukura karošu skaitu un sākam putot.
Kā jau teicu man ir ļooti jaudīgs mikseris, tāpēc teikt, ka pēc trim, vai piecām minūtēm olu masa būs gatava, būtu nekorekti, jo mazjaudīgāks mikseris, jo ilgāk nāksies putot( savulaik esmu putojusi ar roku un tam vajadzēja minūtes 20 - 30) Olas ir jāputo tik ilgi, kamēr masa sabiezē un veido reljefu, bet paņemta uz pirksta lēnām nopil un nekā savādāk! Ja esat jau putojuši minūtes 7. un olu masa nesabiezē, ir viens knifiņš, ko man iemācīja restorāna "Rīga" laikos: uz pāris minūtēm jāliek olas mierā un pēc tam jāturpina putot, līdz masa sabiezē. Jāsaka, ka arī pati tā daru un man liekas, ka tas darbojas. Neilgi pirms beigām pieberam vanilīnu(es lietoju franču kristālisko, bet ja Jūs lietojat vanilīna cukuru, tad to labāk pievienot uzreiz, kopā ar cukuru).

Kad masa ir gatava, ieberam sietiņā attiecīgu karošu skaitu miltu un iesijājam bļodā virs olu masas(to vajadzētu darīt ātri, lai milti nepagūst nogrimt, lai neveidojas kunkuļi).
Bāžam roku ar izplestiem pirkstiem bļodā un ātri maisām, uz vienu  un otru pusi, līdz milti vienmērigi iemaisījušies(tas notiek diezgan ātri), teikšu godīgi, nekad mūžā neesmu to darījusi ar karoti
un pa taisno lejam masu uz pannas, vai formā(kurā pirms tam ir ielikti rabarberi, vai ieklāts cepamais papīrs).
 
Cep 185° 25. - 30 min.(un atkal, tas nav akmenī iecirsts, jo viss ir atkarīgs no Jūsu krāsns)biskvītam jāuzceļas un jāpaliek skaisti gaiši brūnam, pačamdot virsu ar roku tas ir stingrs(nevis ļurīgs) un dzirdama neliela čaukstoņa. Ja biskvīts ātri sabrūnē, bet vēl nav gatavs, t° vajag samazināt uz 170°. Noteikti nevajag virināt krāsns durtiņas, iekams virsiņa nav brūna, jo biskvīts var sakristies(to gan neesmu mēģinājusi pārbaudīt :)

Ja šos visus nosacījumus būsiet ievērojuši, Jums sanāks tik pat garšīgs un čagans biskvīts kā man :))
Rabarberu kūkas recepte kukufane.blogspot.com/2011/05/rabarberu-kuka.html

pirmdiena, 2012. gada 28. maijs

Pikto putnu kūkas

Biskvīta torte ar biezpienu, ķiršu ievārījumu un cukura pastas dizainu.

Šokolādes biskvīta kūka ar biezpienu, dzērveņu ievārījumu un cukura pastas dizainu.

Dzimšanas dienas kūka
Dacquoise ar lazdu riekstiem, šokolādi, šokolādes krēmu, marcipāna un cukaura pastas dizainu.



sestdiena, 2012. gada 26. maijs

Pikto putnu kūciņas

Šokolādes kūciņas ar vaniļas krēmu un cukura pastas dizainu.
Šokolādes kūciņas ar vaniļas krēmu un cukura pastas dizainu

pirmdiena, 2012. gada 14. maijs

Vecie, labie keksi

Kādas dienas atpakaļ atcerējāmies padomju laiku konditorejās neiztrūkstošo izstrādājumu - keksiņus ar rozīnēm, kas maksāja 16 kapeikas un jāsaka, bija mana vīra iecienīti :) Vārds pa vārdam un ļooti sagribējās tieši tādus. Izpalīdzēja mans draugs Google :) receptes atradu it kā īstās, "Столичный" keksa, padomju laiku ГОСТа(bija vairākas "īstās", ar dažādiem sastāviem, proporcijām un tehnoloģiju, taču visās neiztrūkstoši bija 1. ēdamkarote konjaka :) Tā kā Gosta receptūrām vajadzēja būt kā akmenī iecirstām, tad ticamība šo autentiskumam bija apmēram 50%. Nekas cits neatlika, kā "izvilkt vidējo" un ļauties.
Ar šo produktu daudzumu sanāk tieši 12 keksi lielajā mafinu pannā(vecās metāla keksu formītes man nav saglabājušās).

155g milti
180g cukurs
150g sviests
3 olas
1. ēdk. konjaks
5g cepamais pulveris(es gan izmantoju naža galu sodas(pārtikas), jo man nez kāpēc liekas, ka padomju laikos darīja tā)
80g rozīnes
Vanilīns
Pūdercukurs pārkaisīšanai
Ļoti mīkstu sviestu(krējuma konsistence) saputo ar cukuru un olām. Pievieno konjaku, rozīnes, miltus, sodu un samaisa. Pilda formītēs(ļāvos mūsdienu tehnoloģijām un eļļas vietā ieklāju mafinu papīra tūtiņas) apmēram 2/3 pilnas un cep 190° kamēr skaisti brūni(apmēram 30 min)
Vēl siltus pārkaisa ar pūdercukuru.

Gluži īsti padomju laika keksi nesanāca, īstie bija tumšāki un ar īpatnēju piegaršu...bet garšoja šie lieliski :)
Varbūt kāds zina īsto recepti?

sestdiena, 2012. gada 12. maijs

pirmdiena, 2012. gada 7. maijs

Auto fanam

Vārda dienas tematiskie keksiņi :)
Vaniļas kūciņas ar šokolādes gabaliņiem, bezē sviesta krēmu un cukura pastas dizainu.

sestdiena, 2012. gada 5. maijs

Pilsētas meitenei

Dzimšanas dienas torte :)
Šokolādes torte ar vārīto krēmu, dzērveņu ievārījumu un cukura pastas dizainu.