svētdiena, 2012. gada 24. jūnijs

Mana Jāņu kūka

Par cik Jāņu rītā lija lietus un citas nodarbes likās nepiemērotas, nolēmu izmēģināt jaunu kūkas recepti. Oriģinālajā versijā gan bija minēti āboli, bet man ļoti gribējās kūku ar rabarberiem, tāpēc nedaudz pamainīju sastāvdaļas.

Biskvīts:
65g miltu
1. tk. cepamais pulveris
5. ēdk. kukurūzas ciete
2 lielas olas, dalītas
2. ēdk. silta ūdens
100g cukurs
Vanilīns
Pildījums:
500 - 700 g rabarberi
100g cukurs(daudzums āboliem, rabarberiem vajadzētu likt vairāk, pēc garšas)
Vanilīns vai rums(es liku vanilīnu)
1. citrona miza(es neliku)
2. ēdk. želatīns
80g ūdens(auksts)
Pāris saujas svaigas zemenes, vai citas ogas(var arī nelikt, tā bija mana izvēle)
Garnējums:
100 - 150g mandeļu skaidiņas
3 ēdk. cukurs
2. ēdk. sviests
400g salds krējums
1. ēdk. želatīns
80g piens(auksts)
Kā pirmo iesaku sākt vārīt pildījumu, jo tam ir jāatdziest. Tātad, sagriežam gabaliņos nemizotus rabarberus(lai saglabātu sārto nokrāsu), beram katliņā un karsējam(es piešāvu karoti ūdens), kamēr pašķīduši. Lai struktūra nebūtu viendabīga, daļu rabarberu var piebērt mazliet vēlāk. Kad rabarberi ir mīksti, pieber cukuru, citrona mizu, rumu vai vanilīnu un pavāra, līdz masa sāk sabiezēt(apmēram 1/2 stundu). Atstāj atdzist. Es vanilīnu lieku klāt, kad masa jau padzisusi. Atsevišķā katliņā, aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu.
Biskvītam samaisa abus miltus ar cepamo pulveri. Atsevišķās bļodās saputo olu baltumus, līdz vidēji stingrām putām un olu dzeltenumus ar 2 karotēm ūdens un cukuru, kamēr masa kļūst gaiša un trīskāršojusies apjomā. Sajauc abus olu maisījumus, piesijā miltus un samaisa. Lej cepamajā formā(20 cm) ar noņemamo malu, kurā ieklāts cepamais papīrs, izlīdzina un cep 180° apmēram 20 min.(līdz gaišam brūnumam). Atdzesē.

Kad biskvīts atdzisis to pārgriež uz pusēm
un apakšējo pusi liek atpakaļ kūkas formā
Kad rabarberu biezenis atdzisis, želatīnu karsē kamēr izšķīdis un piejauc rabarberiem. Lej formā virsū biskvītam un piejauc gabaliņos sagrieztas svaigas zemenes. Pa virsu liek atlikušo biskvīta ripu un nedaudz piespiež. Liek saldētavā uz 1/2 stundu, vai ledusskapī uz pāris, kamēr rabarberu biezenis sastingst.
Tikmēr uz karstas pannas uzber 3 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes sviesta, mandeļu skaidiņas un maisot karsē, kamēr skaidiņas kļūst skaisti brūnraibas. Atstāj, lai atdziest. Želatīnu uzbriedina pienā(pietiek ar 5. - 10 min.) un uz nelielas uguns izkausē. Saputo saldo krējumu ar cukuru līdz sabiezē, pievieno padzisušo želatīnu, vanilīnu un turpina putot līdz tas ir stingrs. Uz to brīdi kūkas pildījumam vajadzētu būt sastingušam. Noņemam kūkai formu(ar karstu dvieli aptinot formu, atkausējam malu) un novietojam uz tortes dēlīša.
Kūkas augšējo biskvītu samitrina ar rumu vai cukura sīrupu(lai nav sauss), apziež ar putukrējumu un uz pāris minūtēm ieliek saldētavā, lai garnējums stingrāks, tad sānu malu un virsu apkaisa ar mandeļu skaidiņām, nedaudz tās piespiežot
un pārliek uz skaista šķīvja
Varbūt pirmajā brīdī recepte liksies briesmīgi ilga un sarežģīta, bet ja ir pieejama saldētava, tad viss notiek pāris stundu laikā un ticiet, kūka ir pūļu vērta.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru