otrdiena, 2012. gada 17. janvāris

Mandeļu Madelaines

Šiem cepumiem, vai kūkām, sauciet tos kā gribat, ir neskaitāmas receptes, kas atšķiras ar vienu, vai dažām sastāvdaļām, bet ir ļoti vienkārši pagatavojamas un garšīgas.
Vikipēdijai ir divas versijas par to izcelsmi:
Madeleine (Franču izruna: [mad.lɛn] , angļu / m æ d l eɪ n / ) vai petite Madeleine ( [pə.ti mad.lɛn] ) ir tradicionāla neliela kūka, kas nāk no Commercy un Liverdun, divām komūnām Lorraine reģionā ziemeļaustrumu Francijā. Commercy reiz bijis St Mary Magdelen klosteris un mūķenes, astoņpadsmitā gadsimta Francijā, bieži atbalstīja savu klosteri, pārdodot pašu gatavotus saldumus.
Daži avoti, tai skaitā New Oxford American Dictionary , apgalvo, ka madeleines var būt nosauktas 19.gadsimta konditores, Madeleine Paulmier vārdā, bet citos avotos ir ziņas, ka Madeleine Paulmier 18. gadsimtā bija Polijas gāztā karaļa Stanislas Leszczynska pavāre, kad viņš tika izsūtīts uz Lotringu. Tad arī nāca modē madeleines "(tā tās nosaucis Leszczynski).

Konkrētā recepte mani uzrunāja ar vārdu "mandeļu", jo man garšo viss, kur ir klāt mandeļu milti! Tradicionāli madeleinu mīklai, kā galveno garšas akcentu pievieno citrona mizu, bet manu garšprāt citrona miza padara kūkas garšu klišejisku.


Šis produktu daudzums ir paredzēts, vai nu vienai lielajai pannai - 12 gab.(kā mana), vai divām mazajām. Parasti taisu dubultporciju, jo apēdās madeleines diezgan ātri :)
Mīklai:
2. olas
65 g cukurs
40 g milti
3 ēdk. mandeļu milti
4. ēdk sviesta
1/4 tk. sāls
Vanilīns
Mandeļu ekstrakts(es nelieku, jo man netīk esenču pārspīlētā garša)

Olas saputo ar cukuru un sāli, kamēr masa gaiša un gaisīga, kā biskvītam(apm 4. - 5. min), pievieno vanilīnu un mandeļu ekstraktu(ja to vēlaties), turpinot lēnām putot pievieno abus miltus un kad masa kļuvusi viendabīga, pielej kausētu sviestu. Samaisa un pilda ar sviestu ieziestā, speciālā kūku formā, apmēram pusotru ēdamkaroti uz katru iedobīti.


.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru