ceturtdiena, 2011. gada 23. jūnijs

Jūnija kūka

Šo recepti atradu nesen pārskatot savus no žurnāliem izplēsto recepšu krājumus, jo nolēmu, ka nav vērts tās glabāt, ja visu tāpat var atrast internetā. Bet šī izskatījās ļoti piemērota līgo vakaram tāpēc nolēmu izmēģināt. Nedaudz gan izmainīju sastāvdaļas un to daudzumu, jo man vajadzēja priekš lielās cepamās plāts.


Smilšu mīklu lieku savu recepti, jo žurnāla variantā bija norādīts tikai svars.
150g cukurs
300g sviests
1 olas dzeltenums
450g milti
Vanilīns

Rabarberi 400 - 600g
Zemenes pēc vēlēšanās

5 olu baltumi
250g cukurs
receptē bija minēti arī 100 g valrieksti, bet man tā nelikās laba doma, tāpēc tos neliku.
Smilšu mīklas pagatavošana jau aprakstīta vienā no iepriekšējām receptēm, tāpēc to izlaidīšu. Gatavu smilšu mīklu izrullē un liek uz pannas(es lieku apakšā cepamo papīru), uzber gabaliņos sagrieztus rabarberus un liek cepties 185°(receptē bija minēti 200°, bet tas bija par karstu).


Cep kamēr mīkla metās gaiši brūna(min. 20 -30). Kamēr kūka cepas, metāla vai stikla bļodā iesit 5. olu baltumus un šķipsnu sāls. Puto kamēr veidojas stingras putas un tad turpinot putot, pa vairākām daļām pievieno cukuru. Masai jākļūst zīdaini spīdīgai un jāveido reljefs.



Izņem no krāsns kūku, liek virsū veselas zemenes un tām pa virsu saputotos olbaltumus(es spiedu caur konditorejas uzgali) un liek atpakaļ krāsnī 200° uz 10 min.


Kūka sanāca garšīga, bet...nākošreiz kad to cepšu, zemenes likšu virs bezē, īsi pirms pasniegšanas galdā, jo:
1) karsētas zemenes sulo un griežot kūku smilšu mīkla samirkst, tāpēc, ja neapēd uzreiz, zaudē garšu un izskatu;
2) zūd zemeņu būtība(garšo un izskatās kā saldētās).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru