pirmdiena, 2011. gada 21. februāris

Медовик(Medus kūka)

Par godu 1000. mana bloga apmeklējumam, padalīšos ar Medus kūkas recepti. Nu ļooti ņammīga un pavisam vienkārši izveicama. Recepti savulaik meklēju krievu tautības lapās, jo šī kūka esot krievu nacionālā, bet jāsaka, ka receptes kārtējo reizi atšķīrās, gan medus daudzuma, gan visu pārējo sastāvdaļu ziņā. Izdarot kopsavilkumu un vadoties pēc receptes ar vislielāko medus daudzumu, izveidoju savu medovika formulu un ir pat ļoti ok! Vēl, ieteikums kūku gatavot iepriekšējā vakarā, jo īsti medoviska tā ir tikai pēc 10 - 12 stundām.


Mīklai:
6. ēdamkarotes medus
100g cukurs
60g sviests(var nelikt, tajā receptē sviesta nebija, es pieliku jo man likās, ka vajag :)
1.tējk. soda(dzeramā)
2. olas
400g milti(ar miltiem jāskatās procesa gaitā, varbūt vajag mazāk, varbūt vairāk)
Šķipsna sāls
Pildījums:
1kg skābs krējums(iesaku vistreknāko un biezāko, citādi sanāks kkas zupveidīgs)
100 - 150g cukurs
Vanilīns
Vispirms sajauc krējumu ar cukuru un vanilīnu(dažās receptēs iesaka putot) kamēr cukurs izšķīst un liek ledusskapī.
Katliņā liek medu, cukuru, sviestu un ūdens peldē, maisot karsē, kamēr viss izkusis un masa viendabīga. Ja cukurs nekādi nešķīst(tā mēdz uzvesties Polijā ražotais "Diamant" markas cukurs), nevajag kreņķēties, pieber sodu un atkal samaisa. Joprojām karsējot sitam klāt abas olas un atkal dūšīgi samaisām, kamēr masa skaisti viendabīga(uz šo brīdi ir izšķīdis jebkurš cukurs), ņemam nost no plīts un pa daļām liekam klāt miltus. No sākuma var droši maisīt ar lielu karoti, uz beigām būs jāķeras klāt ar rokām. Masa sanāks diezgan ķēpīga un gribēsies piebērt vēl miltus, bet nevajag, jo pēc mīklas atdzesēšanas tā būs piebriedusi un tieši vajadzīgajā konsistencē(pirmo reizi taisot nenoturējos un miltus liku, kamēr mīkla nelipa, kad tiku līdz rullēšanai, tā bija cieta un neelastīga). Atstājam mīklu bļodā, pārklājam ar pārtikas plēvi un uz stundu vai vairāk, liekam atdzesēties.
Kad esat gatavi turpināt(mīklai jābūt mīkstai un plastiskai, ja līp, tad rullējot uz galda un mīklas jāuzber drusku vairāk miltu), mīklu nosver un sadala 7 daļās(apmēram pa 130g gabalā). Es, lai vienkāršāk, kūku taisu apaļajā, 22.cm tortes formā ar noņemamo malu, tāpēc arī mīklas ripas rullēju pēc šī izmēra(bet droši var cept jebkurā citā izmērā, kārtu skaitā un formā). Pirmo gabaliņu var atstāt drusku smagāku, jo pēc ripas izrullēšanas, ja vien neesat Meistars, mīkla paliks pāri. Es daru tā - uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas, mīklas bumbiņu izspaidu plakanu un cenšos ar rulli izrullēt apaļu(mīkla ir tik mīksta, ka var izspaidīt formu arī ar rokām), ievērojot tortes formas izmērus, tad uzlieku virsū formas apaļo apakšu un apgriežu mīklas maliņas, lai nav par lielu(būtu labi, ja atgriezumu nebūtu pārāk daudz,jo tad katra nākamā ripa būs ar vien biezāka), tad ar lielo nazi ripu paceļu un lieku uz plāts, uz cepamā papīra. Atgriezumus pievieno nākamajam mīklas gabaliņam un atkārto visu procesu. Cepšanas gaitā mīklas ripa apmērus praktiski nemaina, ja būs precīzi izrullēta, tortes formā varēs ielikt bez apgriešanas. Cep 170° - 180°, ja ir konvekcijas režīms var pa divām pannām uzreiz. Jāuzmanās cepot, mīklas ripas ir plānas, tās ļoti ātri ir gatavas 3 - 4. min. un jāvelk ārā. To ļoti labi var redzēt, tās paliek skaisti gaiši brūnas(man ļoti patīk krievu apzīmējums, kas ir krietni precīzāks - румяный). Atdzesē.
Kad visas septiņas ripas padzisušas, atrod vienu plānāko un nesmukāko un atstāj to drupatām. Ņem tortes formu un liek iekšā pirmo ripu, uzlej kārtu krējumu. Nevajag satraukties, ja krējums ir pašķidrs, tortes forma to lieliski aizturēs. Un tā kārtu pa kārtai, kamēr visas 6. ripas saliktas. Uz augšējās uzlej atlikušo krējumu un liek ledusskapī līdz rītam. Otrā rītā ar nazi uzmanīgi atgriež malu un noņem formas sānus. Sadrupina atlikto cepuma ripu un ar drupatām apkaisa kūku no visām pusēm. Lielo nazi uzmanīgi pabāž zem kūkas, pārceļ to uz skaista šķīvja un dzīres var sākties!
Jāsaka, ka bildēs redzamais medoviks ir ar itāļu piesitienu: krējums kopā ar zabaglione (visi slavēja, bet man pašai, tomēr, tīrs krievu variants garšo labāk).

Ja gribās līdzīgu recepti ar bildēm, ieskaties te: http://ej.uz/medovik

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru