sestdiena, 2011. gada 17. septembris

Kristību kūka 3

Biskvīts, smilšu mīkla, dzērveņu ievārījums, bezē sviesta krēms, cukura pastas glazūra un dizains

svētdiena, 2011. gada 11. septembris

Drumstalu ābolkūka

Nu ir klāt tas brīdis, kad jācep ābolkūkas! Šo kūku, gan necepu pārāk bieži, bet tā garšo pilnīgi visiem un savā būtībā ir bezgala vienkārša :)

Vikipēdija raksta:
Drupatu kūkas, maizes, jeb angliski Crumble, radās Lielbritānijā, pasaules kara laikā, jo pārtika tika stingri normēta. Vienkāršais maisījums no miltiem, margarīna un cukura tika izmantots, gan cepuma pamatnei, gan pildījumu vienkārši apberot ar drupatām. Ēdiens kļuva populārs, jo bija ārkārtīgi vienkāršs un garšīgs.
Drupatu kūka var būt gan salda, gan sāļa, atkarībā no izmantotajām sastāvdaļām, lai gan saldās versijas ir daudz vairāk izplatītas. Saldās plātsmaizes parasti satur augļus, kas papildināti ar drupanu sviesta, cukura un miltu maisījumu. Vircotai(sāļajai) versijai izmanto gaļu, dārzeņus un mērces pildījumu, cukuru aizstājot ar rīvētu sieru. Drumstalu kūku(Crumble bars) cep krāsnī, līdz virsiņa ir kraukšķīga. Desertā šo ēdienu bieži pasniedz ar olu krēmu, krējumu vai saldējumu, bet sāļos pasniedz kopā ar tam pievienotajiem dārzeņiem.


440g milti
1/2 tk. sāls
340g cukurs – ja āboli saldi, es lieku 100g mazāk

100g brūnais cukurs
340g sviests
5 - 6 āboli, mizoti un sagriezti šķēlītēs

1 tk. kanēlis

Šo daudzumu es cepu, vai nu kantainajā pannā 23 x 33cm, vai apaļajā 33cm tortes formā ar noņemamo malu (formā cepot vajag palikt apakšā cepešpannu, lai sula netek krāsnī), pirms tam pannā ieklāj cepampapīru.

1. Bļodā sajauc miltus, cukurus un sāli. Stingru, bet ne cietu, sviestu saplucina gabaliņos un pievieno miltu maisījumam. Ar pirkstiem drupina visu kopā kamēr veidojas drumstalas (manai kūkai šoreiz drumstalas sanākušas tādas lielākas, jo sviests bija par mīkstu).

2. Sagrieztajiem āboliem pievieno kanēli un piejauc apmēram 150 g drumstalu.

3. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175°, pannā ieber pusi no atlikušajām drumstalām un viegli piespiežot izlīdzina. Liek uz 10 min. cepties.

4. Izņem puscepto pamatni un uzber ābolu kanēļa maisījumu, pa virsu uzkaisa atlikušās drumstalas un nepiespiežot izlīdzina. Turpina cept apm. 45. min. jeb kamēr virsiņa ir skaisti zeltaini brūna.


ceturtdiena, 2011. gada 8. septembris