otrdiena, 2011. gada 31. maijs

piektdiena, 2011. gada 27. maijs

svētdiena, 2011. gada 22. maijs

Kūka manai mūzai Madarai

Madaras idejas ir bijušas kā virzītājspēks, kas "iegrūda" mani neordināru kūku pasaulē.
Kāpēc uz dzimšanas dienas kūkas ir surikāts, lai paliek noslēpums...(bet, tas nav Aleksandrs :)
Dacquoise, marcipāns, cukura pasta

piektdiena, 2011. gada 20. maijs

otrdiena, 2011. gada 17. maijs

Biezpienmaize bez "maizes"

Šī ir manas mammas recepte, mamma to sauca par biezpiena sacepumu, to cepām bieži un tas tiek joprojām cepts arī manā ģimenē. Vienkārša un garšīga, variējama ar jebkuriem žāvētiem vai svaigiem augļiem un ogām, bet ļoti labi garšo arī bez jebkādām piedevām. Mana ģimene ir iecienījusi ar žāvētām aprikozēm. Tos laikus, tas tika cepts parastā karstumizturīgā stikla bļodā, tagad cepamtrauku izvēle ir krietni plašāka, sākot ar metāla un stikla, tortu, kūku un keksu formām, beidzot ar silikona mīkstajām.


700g laba biezpiena(to var samalt blenderī, vai berzt caur sietu, bet es ar to neaizraujos, man patīk rupjāka, dabīga biezpiena struktūra)
3 - 4. olas
5.- 6. ēdk. cukura(pagaršojiet, ja liekas, ka vajag vairāk, droši :)
4.- 5. ēdk mannā
Vanilīns
Citrona miza(ja neliek rozīnes, vai aprikozes)
Sviests, pannas iesmērēšanai un virsai.
Visu vienkārši samaisa kopā un liek ietaukotā formā.


Pa virsu uzliek sviesta piciņas un cep 175 - 180° kamēr skaisti zeltaini brūna. Atdzesē(bet ir ļoti garšīga arī silta), atgriež malu un apmet otrādi. Ideāli, ja servē kopā ar putukrējumu vai saldējumu un svaigām ogām, vai veco, labo ēdnīcu stilā: ar ķīselīti :)



Bildē redzamā biezpienmaize ir ar rabarberiem.

svētdiena, 2011. gada 15. maijs

sestdiena, 2011. gada 14. maijs

Papagailis? Kūka!

Bija ļoti piņķerīga padarīšana, bet gala rezultāts ir to vērts :)
Dacquoise, marcipāns, cukura pasta.

trešdiena, 2011. gada 11. maijs

Tortes MAMMŪ

Tortes ir par godu MAMMŪ jauno telpu atklāšanai, Miesnieku ielā 11/33!

http://www.mammu.lv/
Citāts no MAMMU mājaslapas:
"MAMMU ir vairāk kā tikai šalle, tā ir kustība. Kā unikāls modes un mākslas savienojums, MAMMU ir radīts, lai izmainītu sabiedrību un palīdzētu jaunajām māmiņām. Mēs esam augstas kvalitātes modes zīmols un mēs sadarbojamies ar netipiskiem māksliniekiem un dizaineriem, radot neatkārtojamas un mūžam mainīgas kolekcijas"


P.S. mana meita Anna darbojas MAMMŪ un veic E shop menedžeres pienākumus :)

ceturtdiena, 2011. gada 5. maijs

Rabarberu kūka

Brīdinu uzreiz, kūka izraisa atkarību! No vēstures - tā ir 80to gadu vidū, nejauši kafejnīcā noklausītas kūkas receptes, pa manam prātam uzlabota variācija, kas nu jau teju 30 gadus ir mūsu ģimenes vasaras sākuma neatņemama sastāvdaļa. Savulaik, tas mums "maksāja" katru vasaru jaunu "Straumes" mikseri(tie vienkārši neturēja ilgāk par vienu sezonu) un radiem atprasītus cukura talonus, bet tā kā arī mikseri tolaik bija deficīts, ne vienu vien reizi, biskvīts tika kults ar roku - kaucmindietes cienīgā neatlaidībā.
Kad pirmīt ieliku Napoleona recepti, mana vecākā meita teica: "Nu ne jau Naapooleoonu!!! Tā taču ir tava recepte!!!" Bet man pašai, tā īsti mana, liekas tieši rabarberkūka!
To atkarībā no ēdāju daudzuma var cept gan uz lielās cepešpannas, gan apaļajā kūkas formā, bet "tajos" laikos izlīdzējos ar parastu pannu, kurai bija noņemams rokturis.
Šis produktu daudzums ir 23 - 28 cm tortes formai ar noņemamo malu.


Rabarberi 500 - 800 g(man patīk, kad tie ir biezā slānī, kaut kūka ir garšīga arī ar mazāku rabarberu daudzumu) - tos sagriež gabaliņos, ieber ar sviestu ietaukotā formā, vai pannā un samaisa ar cukuru(pāris saujas), kanēli un izlīdzina. Ja forma ir izjaucamā, tad labāk vispirms rabarberus ar cukuru sajaukt bļodā, uz kādu pusstundu, lai atsulojas, vai cepot jāliek apakšā panna, jo sula tecēs ārā. Ja cep uz paplātes, vai slēgtā traukā, tad var neatsulot.


Biskvīts:
6 olas
100g cukurs
85g milti
Vanilīns
Olas saputo ar cukuru kamēr masa bieza un pufīga, pievieno vanilīnu un iemaisa miltus(es vienmēr sijāju). Lej virsū rabarberu gabaliņiem un izlīdzina. Cep 180 - 185° kamēr biskvīts smuki gaiši brūns un ar roku paplikšķinot pa virsu, nedaudz čaukst. Ieteikums tiem, kas ar biskvīta cepšanu "uz jūs" - kamēr biskvīts nav uzcēlies, krāsns durtiņas labāk nevirināt.



Atdzesē, atgriež malu, uzliek pa virsu šķīvi un apmet otrādi. Ja virsa liekas par skābu, to pārkaisa ar pūdercukuru(un nākamreiz pie rabarberiem liek vairāk cukura:)